HJEM

– Det blir sexy, stort og støyende!

– Dette er noe av det mørkeste og ærligste jeg noensinne har laget. Jeg legger sjela mi rett ut, sier Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Hell. Fredag 12. juni kan du oppleve ham live på Byfesten i Lillestrøm.
Tekst: Anne Merete Rodem Foto: Haakon Hoseth

– Ja, dette handler om meg. Jeg er jo veldig narsissistisk. Budskapet er at jeg har levd et liv, men vært «død». Jeg har vært så nære på å miste det, men gjenoppstått igjen og igjen. Jeg er en overmenneskelig vampyr som overlever alt, ler Hans-Erik Dyvik Husby, som ikke legger skjul på sin tøffe bakgrunn. Han har i årevis delt sine opp- og nedturer med folket. Vi har lest om hans forhold til musikk, rus, kjærlighet, samlivsbrudd, slankeoperasjoner og comeback på scenen.


SPILLER PÅ BYFESTEN: – Byfesten er inkluderende, gjestfri og raus, og er en av de viktigste ansiktene Lillestrøm har utad, mener Hans-Erik Dyvik Husby. Fredag 12. juni spiller han på hovedscenen på Torvet. Foto: Tom Gustavsen 

Elsker opera og flyplasser 

Denne vinteren og våren pendler Hans-Erik mellom Lillestrøm og Gøteborg, der han har en rolle i operaen «Tryllefløyten» på Gøteborgs Stadsteater. Det er en moderne oppsetning med utgangspunkt i en barnefordelingssak og Hans-Erik har rollen som trollmannen Sarastro. Han synger – for første gang i sitt liv – opera.

– Jeg ble så overrasket da de spurte meg om rollen, at jeg bare måtte takke ja. Dersom de var gærne nok til å spørre meg, så var jeg gæren nok til å svare ja! Det har vært en veldig overgang, men det går veldig fint. Jeg sier ikke at det har vært enkelt, for jeg måtte «glemme» alt jeg hadde lært og begynne å synge etter noter. Det hadde jeg aldri gjort før, men nå kan jeg det. Før kunne jeg bare telle til fire – nå kan jeg telle mye lengre. Det er helt utrolig hva man kan lære, dersom man bare takker ja og tenker at det kommer til å gå. Jeg har jo ingenting å tape.  

Han reiser mellom Oslo og Gøteborg med Vy-konseptet «Bus4you».
– Det er en utrolig deilig måte å reise på, fordi de har ekstra store og komfortable seter med god benplass for femti kroner ekstra! sier Hans-Erik entusiastisk. Han elsker å være på reise.

– Jeg digger fly og flyplasser. Der finner jeg roen, kan sitte der og kose meg i timevis. Meditere. Flyplassen er mitt tempel. Jeg er også veldig flink til å bo på hotell.

– Frode Kippe og jeg er ganske like
I fjor spilte Hank von Hell over 70 konserter i USA, Canada og Europa, og på enkelte konserter var det opp til 15 000 mennesker. I Sverige har han turnert på kryss og tvers, i Norge er markedet smalere. Nå skal Hank for første gang spille hjemme i Lillestrøm, på Norges største gratisfestival.

– Jeg hadde aldri hørt om Byfesten før jeg ved en tilfeldighet ramlet inn i denne deilige, lille byen etter et samlivsbrudd for fem år siden. Jeg trengte en sofa å campe på, og det var tilfeldigvis her. Datteren min, Else, skulle begynne i første klasse på skolen. Vi trengte et sted hun kunne blomstre – noe hun nå gjør til gangs. Lillestrøm har et fantastisk kultur- og idrettstilbud, og det er alltid noe gøy å finne på, sier Hans-Erik, som setter stor pris på byens fantastiske beliggenhet.

– Den er ubeskrivelig bra! Jeg kommer meg alltid hjemmefra – og alltid hjem. Lillestrøm er rosinen i pølsa. En verdensby! Minner meg om New Jersey. Nå er jeg blodfan av Frode Kippe og har tatovert «Fugla» på ankelen. Frode Kippe og jeg er egentlig ganske like, sier Hans-Erik lurt – og utdyper:  

– Når vi får oss en på trynet, tar vi på oss horn i panna, et vilt glis og reiser oss igjen. Byfesten-konserten blir min første hjemmekamp og jeg gleder meg! Jeg kan love en støyende, skummel, sexy, bråkete og glamorøs rockekonsert – med mye sminke og internasjonale rockestjernefakter. Det blir utrolig moro.


COMEBACK: – Skytsengelen min er Lasarus, han som vekket Jesus til live. Han er comebackens helgen. Selv er Hank von Hell en slags halvgud fra universet, sier Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Haakon Hoseth​

God smak, men dårlig dømmekraft
Hans-Erik lovte seg selv at når han skulle gi ut sin andre plate, så skulle han spille i Lillestrøm – selv om det innebærer at han ikke kan opptre på øvrige festivaler i omegn på grunn av karantene. Festivalene går i næringen på hverandre.

– Det er viktig for meg å vise min takknemlighet, omsorg, kjærlighet og støtte til denne byen som betyr så mye for meg, sier Hans-Erik, som føler et stort fellesskap med byen. Han mener det er utfordrende å være nabobyen til hovedstaden – men at Lillestrøm har klart seg fint.

– Lillestrøm er «på-tross-av-byen». Jeg har også klart meg – på tross av mye motgang. Det har ikke vært bare lett å være artist. Eller å være meg. Jeg har god smak, men dårlig dømmekraft. Jeg har mange ganger vært så langt nede og tenkt at jeg gir opp. Men det innebærer så mye bryderi. Så mye forklaring! Det blir jeg veldig sliten av, så konklusjonen er at det er veldig slitsomt å gi opp. Derfor har jeg gitt opp å gi opp! ler Hans-Erik, som mener han har en mørk måte å si noe veldig lyst på.
 
– I min egen hjelpeløshet er jeg god på å hjelpe andre. Det er godt å kunne gi folk noen gode råd og jeg skal love deg at jeg har blødd for denne visdommen. Av og til skulle jeg ønske at jeg hadde en vanlig jobb. Men jeg kan ikke noe annet enn å stå på scenen. Heldigvis – for jeg elsker det. 

FAKTA OM 
Hans-Erik Dyvik Husby 
alias Hank von Hell
  • Hans-Erik Dyvik Husby, født 15. juni 1972, er en norsk vokalist, artist og skuespiller. Han er kjent som tidligere medlem i det norske hardrock- og punkbandet Turboneger under artistnavnene Hank von Helvete og Hank von Hell.
  • I 2018 gjorde han comeback med albumet «Egomania» og turnerte i både Europa og USA.
  • I 2020 er Hank von Hell aktuell med nytt album, «Dead».
  • Hank von Hell m/band spiller på Byfestens hovedscene på Torvet i Lillestrøm, fredag 12. juni 2020 kl. 20.00.
  • www.hankvonhell.com