HJEM

Piknik i Kirkeparken med Byfesten-arrangørene

Lillestrøm Gazetta har møtt noen av Byfesten-arrangørene - Anne Merete Rodem, Robert Skrolsvik og Glenn Due-Sørensen. Å snakke med dem er som å intervjue nevøene til Donald Duck.
Anne Merete: Hvorfor ikke slå seg ned med familien på plenen i kirkeparken ...
Robert: … mens ungene klatrer i klatreveggen, hopper i hoppeslottet eller leker med dyra?
Glenn: Byfesten er jo dette også!

 
Foto: Karine Ruud Tekst: Steinar Sivertsen
 
Slikt blir det når de tre etter mange års byfest har jobbet seg sammen, kjenner hverandre som var de ektefeller, er trygge på hverandre og vet nøyaktig hvem som har ansvar for hva. Sammen utgjør de en unik blanding av glede, optimisme, salgstalent, evne til å motivere og få med folk – alt underlagt streng disiplin og struktur. Det er denne cocktailen av egenskaper som er nøkkelen til en fest ingen andre byer i Norge er i nærheten av: 100 konserter og et vell av aktiviteter, alt gratis tilbudt til deg og meg.
 
Hvordan begynte det?
Det hele startet for 22 år siden som en liten markering over at søknaden om bystatus var blitt innvilget. Siden har arrangementet vokst og vokst og nå sitter vi nærmest med et luksusproblem – at tilstrømningen truer med å sprenge de geografiske grensene våre. Men det takler vi!
 
Byfesten setter Lillestrøm på kartet?
Ja, her møter man gamle klassekamerater og venner som har flyttet ut og som søker hjem igjen disse dagene. Hit kommer folk fra nabobyer og opplever at det man skulle tro var umulig, likevel går an. Etter 22 år opplever vi at Byfesten har fått høy status.
 
Vi tror og mener at vi er med og gir Lillestrøm identitet. Målet er at arrangementet skal treffe absolutt alle. Derfor er bredden i tilbudet så stort og derfor spiller vi bevisst på å bruke lokale krefter. Lillestrøm og nærområdet flommer jo over av kor, korps, orkestre, band og talenter!  Fint er det også å se at flyktninger, som er blitt våre nye landsmenn, deltar med stor iver, både med å rigge scenene og å underholde fra dem. Vi tar det som et bevis på god integrering.
 
Si litt mer om bredden. Kan dere gi eksempler på ytterpunktene?
Vi har tilbud til alle aldergrupper. Vi har nevnt aktivitetene for barn i Kirkeparken. I den andre enden opptrer 95 år gamle GT-Sara, vår trofaste gjenganger, fra scenen på torget. Andre ytterpunkter: Tilbud om stillhet og refleksjon i Lillestrøm kirken, som menigheten står bak, eller decibelskingrende heavy metal på en av byens mange scener. Spør oss heller om hva vi ikke har på programmet!
 
Artister er ikke billig. Det er jo slikt som dette de lever av. Hvordan går dette i hop med at alle tilbud er gratis?
Byfesten er et stort spleiselag. Arrangør er Lillestrøm Kultursenter der vi alle tre er ansatt.  Kommunen gir årlig en grunnbevilgning. I tillegg kommer bidrag fra sponsorer som har innsett hvor viktig og hvor stor festen er. Og så har vi en ordning med bl.a. gårdeierne som gjør at vi får viktige inntekter fra de som «kjøper» gateplass for boder og uteservering. 
 
Så dere risikerer ikke å gå personlig konkurs på grunn av Byfesten?
Nei da, vi er mønsterbilder på økonomisk kontroll. Ikke en krone går ut før den er kommet inn på konto i forkant. Det er en av grunnene til at planlegging av neste års arrangement starter så fort årets er blitt historie. Og skulle det bli igjen en slant etter årets fest, overføres den til neste. Igjen snakker vi om beinhard disiplin. Ikke bli forledet av at vi kan gi inntrykk av å være en gjeng som bare bobler over av ville, kreative ideer og innfall. Bak fasaden skjuler det seg en jerndisiplin personifisert ved byfestgeneral Robert!

 
Tusener av besøkende, rigging av scener, godt vær og dårlig vær, tilgang til toaletter, sikkerhetstiltak for alt som kan oppstå når mange mennesker er samlet på en begrenset plass. Her må det ligge et enormt arbeid vi som publikum ikke er klar over?
 
Og som publikum heller ikke skal være klar over eller bekymre seg for. Men vi gjør det. Gjennom sikkerhetsanalyser for alt hva som kan tenkes å hende og gjennom å trene på de ulike scenariene. De som har lagt store, kompliserte puslespill, vet hva vi snakker om. Svaret er planlegging ned i minste detalj. F.eks. er festområdet delt inn i 7 soner med hver sine sikkerhetsansvarlige. Kirkeparken er fra i år en av disse sonene. 
 
Lukk øynene, se for dere at årets byfest nettopp er over. Dere møtes på jobben neste morgen. Hva skal til for at dere skal smile til hverandre og si: Folkens, dette ble bra!
At planene våre har vist seg å holde. At vi har vært forberedt på og taklet de uforutsette hendelsene. Og at politiet forteller oss at de er fornøyde!
 
I år flyttes for første gang det offisielle barne- og famileprogrammet til Kirkeparken. Det at kirken er med som aktør kan kanskje fort oppleves som en festbrems?
 
He-he, nei, samarbeidet med kirken har vært og er en fornøyelse og en glede! Ikke bare får vi tilgang til nye arealer for festen, vi får også ideer om nye muligheter og nye aktiviteter fasilitetene kan gi oss. Gazetta må skrive om hvor glad vi er for at Lillestrøm kirke stiller med sokneprest Hallvard. Han er en stor ressurs for oss.
 
Nå er det ikke god presseskikk at en publikasjon skryter av sin ansvarlige redaktør.  Men vi får la det stå til…
La oss tilføye uten å si for mye: Samarbeidet med kirken har gitt oss spennende ideer om nye opplevelser for nye årsfester. I den grad at vi er i ferd med å skape oss et nytt motto: «Alt godt kommer ovenfra»!