Skal det være litt NORSK til kaffen?

Publisert: 10. juni 2022

Skal det være litt NORSK til kaffen?

– Det er veldig emosjonelt for meg skulle bidra i norsk-undervisningen for ukrainere med tanke på hvorfor de er her. Men samtidig er det fantastisk at vi kan bidra på denne måten, sier ukrainske Kateryna Gubanova (39).

I sommer vil Norasonde-gruppen i Lillestrøm arrangere norskkurs for ca. 30 ukrainere, som skal bosette seg i kommunene Rælingen, Enebakk og Gjerdrum. Med seg på laget har de fått Kateryna Gubanova (39), som kom til Norge i 2017. Hun traff nemlig den store kjærligheten i sin hjemby Kyiv og flyttet til Norge med ham.

Kateryna Gubanova fra Ukraina vil bidra med norskopplæring til ukrainske flyktninger – også til sin egen, nære familie.

Samme år som hun flyttet til Norge, begynte hun på norskkurs hos Norasonde. Nå snakker hun flytende norsk og har fast jobb i mat- og drikkeavdelingen i Norasonde-gruppen – noe hun stortrives med.
– Jeg driver kantinen hos Romerike Sparebank for Norasonde til daglig, men jobber også på Kafé Campus. Det er utrolig hyggelig og jeg får masse energi og motivasjon av jobben min hver eneste dag. Vi har et fantastisk miljø og vi jobber med alle slags mennesker. Vi hjelper så mange med å finne sitt sted i arbeidslivet, og det gir meg en god følelse av å være nyttig, sier Kateryna, som nå også skal
bidra med språkopplæring til ukrainere som ønsker å lære norsk.  

Familien har flyktet fra krigen

Kateryna synes det er sårt å fortelle om sin egen familie, som har kommet som flyktninger fra Ukraina til Norge.

– Mine foreldre og min søster med datter skal bo i Norge fremover. Det kan nok hende de skal gå på vår språkkafe. Situasjonen er både vanskelig og emosjonell, men vi skal gjøre det vi kan for å hjelpe. I tillegg til at de lærer norsk, føler vi at vi bidrar til at de føler seg velkommen. Det gir meg en god følelse, sier Kateryna.

– Vi ser hvor utrolig viktig det er å kunne språket i det landet du bor i. Bare på den måten blir du virkelig integrert. Du kan være med i samtaler på en annen måte, du kan tulle og le. Det er helt uvurderlig.  

Line Bredesen i Norasonde-gruppen forteller at de ukrainske flyktningene utover høsten skal ut i språkpraksis for få mulighet til å praktisere det de har lært av norsk gjennom sommeren.   
– Det er den viktigste faktoren for lære seg språket. Samtidig er språkpraksis en fin mulighet til å bli kjent med norsk arbeidsliv og få en fot innenfor i en bedrift, sier Bredesen.

Hun forteller at flyktninger fra Ukraina i stor grad har yrkeserfaring som ligner mer på norsk arbeidsliv enn flyktninger fra andre områder i verden.

AVGJØRENDE FOR GOD INTEGRERING I SAMFUNNET: Line Bredesen, strategisk leder, og Bodil Løkken Bendiksen, administrerende direktør i Norasonde-gruppen, inviterer til norsk-undervisning for ukrainske flyktninger denne sommeren.


– Den medbrakt kompetansen er i høy grad kompatibel og veldig verdifull for norske bedrifter. Gjennom kartleggingssamtalene har vi sett at aldersspennet varierer fra begynnelsen av 20-årene til pensjonistalder. Utdanningsnivået er minimum videregående skole og mange har en bachelor. Noen har tidligere vært i Norge som sesongarbeidere og snakker litt norsk. De har ulik yrkeserfaring, som leger, advokater, forvaltere innen data eller IT, serveringsbransjen eller butikkmedarbeidere. Felles for dem alle er at de ikke kan norsk. Ennå. Men vi trenger noe hjelp i dette arbeidet, så på språkkafeen den som ønsker det, bidra. Man trenger ikke å kunne ukrainsk, det viktigste er at du kan norsk. Jo flere vi er, desto større mulighet har vi til å dele opp i mindre grupper. Dette kommer til å bli veldig hyggelig. Og vi byr naturligvis på kaffe og vafler, smiler Bredesen fornøyd.

KAFFESKÅL FOR SPRÅK-KAFÉ! Kateryna Gubanova, Ilham Skah, Line Bredesen og Bodil Løkken Bendiksen jobber i Norasonde-gruppen i ulike roller. Sammen skal de bidra med norskundervisning for ukrainske flyktninger i tiden fremover.

VIL DU BIDRA?

Norasonde-gruppen inviterer alle til å bidra på språkkafé. Ønsker du å delta? (Du må ikke kunne ukrainsk): ta kontakt med Hege Nilsen på hege.katrine.nilsen@norasonde.no eller Hilde Sunde Nilsen hilde@norasonde.no. Språkkafeen vil foregå på dagtid på onsdager, med oppstart fra 22. juni 2022.

Se flere nyheter

Slik blir årets Byfest i Lillestrøm

LYKKEN ER MIN. DU SKYLDER MEG EN COLA!

– Vi gir gamle klær en NY SJANSE!

– En veldig god idé!